Wednesday, September 24, 2014

Glutén, te meg én

Ma láttam egy sampont, amire rá volt írva, hogy gluténmentes .... na ezen kicsit bepörögtem, mert lássuk be a glutén igazi divatfóba lett.

Sokan nem is tudják mi az a glutén, de lelkesen követik a gluténmentes diétát, aztán teljes nyugalommal rendelnek egy búzasört a nagy gonddal kiválasztott menü mellé.... "Hello Puffadas!"

A glutén néhány gabona (búza, rozs és az árpa) magjának úgy nevezett endospermiumában talalálható a keményítôvel együtt. A glutén igazából  egy fehérje-komplex, két fehérje a gliadnin és a glutenin keveréke és igen agresszívan viselkedik, ha bekerül a szervezetedbe.  A glutén fogyasztása emésztési nehézségeket, lelassult anyagcserét, bôr- és testsúly problémákat okozhat. 

A magyarok már a honfoglaláskor is fogasztottak búzát, igaz nem a mai fajtákat, mert az 1863-as árvíz azokat elpusztította és helyette lengyel búza került telepítésre. Korábban soha nem volt tapasztalható ilyen mértékben a gluténérzékenység, sokan feltételezik, hogy ezt a népbetegséget a gabonák folytonos nemesítése és génmodifikációja okozza. Ennek nézzetek utána, mert itt nem lesz erre válasz. (Viszont azt itt ismét megjegyzem, hogy le a génmodifikált (GMO) növényekkel.)

Gluténmentes gabonafélék: rizs, kukorica, köles, quinoa, hajdina.
A zab külön téma, mert róla megoszlanak a vélemények. Errôl majd egy másik posztban.

.

No comments:

Post a Comment