Sunday, September 21, 2014

Fügés szelet





















Füge szezon van, úgyhogy itt az ideje egy kis fügés finomságnak. A füge nagyon gazdag káliumban, cinkben és B vitaminban,elôsegíti a vér tisztulását és az emésztést is. Magyarorszagon a legismertebb az aszalt verzió, de érdemes jobban is megismerni ezt a sokoldalú gyümölcsöt.


Hozzávalók: 

10 szem szárított datolya
1 bögre darált mandula
1/2 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre hántolt mandula
1/2 dl olívaolaj
1 dl mandulatej
1 evk utifûmag
reszelt citromhéj
víz szūkség szerint

Krém: 

2 banán
1/2 bögre kesudió
egy csipet fahéj
1 kanál juharszirup/méz (elhagyható)

3 db érett füge
1/2 csomag Agar & Agar vagy zselatin

Info: Nagyon gyorsan kész van, de kell vele kicsit balettozni azért. Minden tojás nélküli süti kicsit más kezelést igényel, elôször picit nehéz, de próbálkozni kell. :)

A darált és a hántolt mandulát beletesszük egy tálkába, és annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. A datolyát és a kesudiót is ugyanígy, külön-külön tálkában. 30 perc múlva a mandulát a vízzel együtt beletesszük a turmixgépbe, megy hozzá a kókuszreszelék, az utifûmag es a datolya is. A datolya vizét félretheted es a zselatinhoz fel tudod használni. Hozzáadod a tejet és addig kevered a mixerben, amíg sûrü massza nem lesz belôle. Ha nincs turmixgéped, nem baj, akkor daráld le a datolyat, add a hozzávalókhoz és úgy keverd össze az egészet egy tálban.

Ha kész a massza, egy sütôpapírra öntsd ki. Igazítsd el, hogy kb egyforma magasságú legyen kb. 1.5 cm. Nem lesz nagy mennyiség, de ezt a sütit frissen érdemes enni, úgyhogy ne ijedj meg, nem ipari mennyiség. Megy a sütôbe 30 percig 100 C, majd még 30 percig 150 C. Akkor kész, ha picit barna, de rugalmas a tészta.

Amíg sül a tészta, turmixold össze a banánokat a kesudióval és a fahéjjal. Add hozzá a juhar szirupot vagy a mézet, de ez elhagyható, mert a datolya elég édes a tésztában. Addig kell turmixolni/keverni, amig fehéres, krémes massza nem lesz belôle. Kell, hogy tartasa legyen, mert ezen ülnek majd a fügeszeletek. Ha kész tedd be a hûtôbe, amíg elkészül a tészta.

Szelteld fel a fügéket vékonyan.

Amikor kihûlt a tészta, tedd rá a krémet egyenletesen, majd a fügeszeleteket. Tedd vissza a hūtöbe, amig elkészíted a zselatint. Ha gondolod, hasznàld fel a datolya vizét, jobb ize lesz a zselének. Ha kész, tedd rá a sütire. Ezen a ponton a saját zselatin képességeidre kell hagyatkoznod, mert én ebben még nem vagyok haladó szinten (...)

Ha kész, megy vissza a hidegre néhány órara. Utana szeleteld fel egy éles késsel és ne mondd meg senkinek elôre, hogy ez egy egeszéges süti :) Hajrá!



No comments:

Post a Comment