Thursday, September 25, 2014

Chia mag

A Chia mag vagy más néven aztékzsálya-mag manapság egyre többször kerül szóba online platformokon. Pedig egy nagyon régóta ismert növény, már az aztékok és a maják is használták.A mákhoz hasonlít leginkább és a natúrboltok polcán talalálod meg a ganonák között. Ez a nagyon is egyedi és a konyhában egyedien is viselkedô mag, nagyon magas koncentrációban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat amilyenek az omega-3, omega-6 és omega-9, ezen kívül természetes rostot, fehérje és ásványi anyagokat, mint például kálciumot és magnéziumot. Ha aktív életet élsz, vagy stresszes a munkád, esetleg várandós vagy, a chia mag segít neked fittnek maradni. 

Nagyon könnyû vele dolgozni, ha folyadékba kerül, néhány perc alatt pudding állagúvá válik, ahogy felszívja a nedvességet. Reggelire kitûnõ. 

Itt egy példa:

Keverj el egy evôkanál chia magot, egy kiskanál kókuszreszeléket és egy kiskanálnyi ôrölt mandulát. Ha nem vagy allergiás, mehet bele egy kanál zabkorpa is. Válassz ki egy szélesebb poharat vagy egy kisebb beföttes üveget. Villával pürésíts egy kis adag tetszôleges gyümölcsöt, ez kerül a pohár aljàra. (Nekem most éppen málna került bele)  Öntsd fel annyi növényi tejjel, hogy egy ujjnyi magasan ellepje a száraz keveréket a folyadék és adj hozzá egy pici mézet vagy juharszirupot. Tedd èjszakára a hûtõbe. Reggel szórd meg friss gyümölccsel (itt licsi és áfonya került rá) és kanalazd be. 

No comments:

Post a Comment